dotarł do mnie zacier mistrz i pytania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

    dotarł do mnie zacier mistrz i pytania

    1. dlaczego nie ma w fermentatorze rurek fermentujących - czy zostawienie uchylonej pokrywy nie wiąże się z ryzykiem ????
    2. jaki jest sen posiadania fermentatora bez kranika - w końcu przelewamy z cichej do fermentatora z kranikiem jeszcze raz - chyba kranik byłby tutaj nieodzowny

    pozdrawiam
    klaus
    Last edited by klaus1973; 2010-05-27, 07:51.
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    1. rurki są na diabła potrzebne.
    2. każdy ma inne sny
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
      1. dlaczego nie ma w fermentatorze rurek fermentujących - czy zostawienie uchylonej pokrywy nie wiąże się z ryzykiem ????
      2. jaki jest sen posiadania fermentatora bez kranika - w końcu przelewamy z cichej do fermentatora z kranikiem jeszcze raz - chyba kranik byłby tutaj nieodzowny
      1. Bez rurek można żyć. Choć w zapleśniałej piwnicy się przydają. Na cichej zatrzaśnij wieko na fest, CO2 jakoś znajdzie ujście, a ryzyko infekcji mniejsze.
      2. Kranik to zło. Używam go jedynie przy wysładzaniu i butelkowaniu. Piwo z jednego do drugiego fermentora dekantuję wężykiem zakończonym plastikową rurką, bo wężyk lubi się zaginać.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

        #4
        Fermentor bez kranika jest po to żebyś podczas fermentacji spał spokojnie, nie śniąc o potencjalnie niedomytych kranikach, z których może wyjść zło i obrócić wniwecz Twą ciężką pracę przy przygotowaniu brzeczki


        Edit: złooooo też Kopyrowi się udzieliło
        Last edited by ART; 2010-05-27, 08:00.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • klaus1973
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.05
          • 104

          #5
          dziękuję - teraz mam większą jasność wew głowie
          zrobię pierwsze piwo to będę dalej pytał - bo teraaz to chyb już pierdolenie jest z mojej strony

          dzięki jeszce raz
          pozdrawiam
          klaus
          Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

          Comment

          Przetwarzanie...
          X